Foto: Keith Montgomery

Eerste editie groen festival UPfest zeer geslaagd

Op zondag 15 januari vond de eerste editie van het fonkelnieuwe festival UPfest plaats in de Grote Kerk Alkmaar. Het festival in het thema ‘green up your life’ bood bezoekers de gehele dag een grote variëteit aan programma. Van lezingen en een grote streekmarkt tot workshops voor jong en oud en theater. Met ruim 4000 bezoekers kijkt de organisatie terug op een zeer geslaagde eerste editie.

De openingslezing van de Plastic Soup Surfer, Merijn Tinga, was een veelbelovende start van het festival. Na zijn inspirerende verhaal barstte het festival los. Bezoekers konden proeven en shoppen bij twintig streekproducenten. Kleding, boeken en knuffelberen – meegebracht door bezoekers zelf – kregen een tweede leven in de ruilbibliotheek, in het UPfest kledingwinkeltje en bij de speelgoeddokter. En door kinderen werd er werd volop geknutseld met jutafval en oude melkpakken en geëxperimenteerd met eten in het proeflab.

In de middag vond de grote brainstorm der burgemeesters plaats, een prikkelende sessie over een duurzaam Alkmaar in 2100. Een groep fanatiekelingen trotseerde weer en wind om buiten de grootste afvalbeat van Nederland neer te zetten. Inspiratie was er verder te halen in de zingende toekomstjurk, een theatervoorstelling over fast fashion en bij de duurzame diva. Met ook nog een zero waste walk, een workshop ‘maak je eigen deo’ en het aardespel, waarin je je eigen ecologische voetafdruk kon meten, was er op UPfest genoeg te beleven en te doen.


Het massaal toegestroomde publiek reageerde bijzonder enthousiast. De organisatie blikt dan ook terug op een zeer geslaagde eerste editie en hoopt van UPfest een jaarlijkse traditie te kunnen maken.

Over UPfest
Op zondag 15 januari landt het fonkelnieuwe festival UPfest in en om de Grote Kerk in Alkmaar. UPfest is een gratis festival voor het hele gezin met theater en kunst, toffe workshops, inspirerende lezingen en films, lokaal lekkers en een grote portie doen in het thema ‘green up your life’.

UPfest is een festival van Els Schipper, DOSS Event Support en Stichting Boven het Maaiveld. In samenwerking met Bibliotheek Kennemerwaard, SDG Nederland, El Kombi Sup, Buurderij Alkmaar, Hart op Groen, Gejut, Filmhuis Alkmaar, Studio Duurzaam Wonen, Museum Broekerveiling en Karavaan en met steun van Gemeente Alkmaar, Victoriefonds, 450 jaar Alkmaar Ontzet en de Haëlla Stichting.