Programma

Fermenteren kun je leren

Het oer-Hollandse, en vooral oer-Alkmaarse restaurant Neder neemt je mee in de wereld van het fermenteren!

In een korte workshop geeft chefkok Brian Luikel jou een introductie op het boeiende proces van fermenteren, ga je proeven van allerlei gefermenteerd lekkers én ga je zelf aan de slag. En natuurlijk neem je jouw vers gefermenteerde groente mee naar huis zodat je later nog eens kunt nagenieten.

Fermenteren is een oeroude manier van conserveren, maar weer helemaal hip & happening. En super duurzaam, want niet alleen gooi je minder voedsel weg, ook kun je het jaarrond genieten van lokaal geteelde groentes!

Door: Brian Luikel, Restaurant Neder

Rolstoeltoegankelijk
Taalvriendelijk
Streekmarkt Buurderij

Onze streek is rijk aan streekproducten. In de nabije omgeving vind je zoveel lekkers. Buurderij Alkmaar verzamelt voor UPfest lokale producenten voor een heerlijke streekmarkt. Kom shoppen en vooral ook lekker proeven en ontdek al het moois dat om de hoek wordt geproduceerd. Je had ze bijna met de fiets op kunnen halen.

Van: Buurderij Alkmaar
Met: (deze lijst wordt nog uitgebreid)

 • De Amsterdamsche Zeepfabriek
 • Keuken van het Ongewenst Dier
 • Bon Bol Chocolade
 • Restaurant Neder
 • Puur Natuur
 • Lukies Drinks
 • Brouwerij Astronaut
 • Duintuin
 • Utopia Hoeve, Theo
 • Herenboeren Duinstreek
 • Pluktuin van Geesje
 • Imkerij Martijn Kort
Rolstoeltoegankelijk
Taalvriendelijk
Cardboarders

Doe op UPfest lekker mee met de Cardboarders. Van kartonnen dinosaurussen tot sokpoppenkaraokem er is een flinke dosis out-of –the-box-fantasie nodig om het te bedenken. Ze maken samen met jou hun kartonnen objecten en nemen alles niet te serieus. Ze improviseren in het maken van kostuums, verhalen vertellen, straattheater en spellen. En jij doet gezellig mee.

Door: Cardboarders

Rolstoeltoegankelijk
Taalvriendelijk
Coen Citroen

Citroen: een veelgebruikte vrucht in de keuken. En boordevol vitamine C. Maar wat doe je vervolgens met die berg citroenschillen die je overhoudt? Die hoeven niet in de afvalbak, want die zijn nog bijzonder nuttig. Op UPfest leer je van Coen Citroen welke huis-tuin-en-keuken-trucjes je allemaal met citroen kunt doen, zoals je waterkoker schoonmaken of allesreiniger maken. En ook met andere resten van groenten en fruit weet Coen wel raad. Leerzaam dus… en duurzaam!

 

 

Rolstoeltoegankelijk
UPgeruimd staat netjes

Met Goed Gejut is het altijd een feestje! Maak de mooiste knutselwerken met afval dat uit de zee en onze grachten komt. Je creativiteit neemt een loopje met je, want eenmaal aan tafel bij Goed Gejut en je gaat helemaal los. Leuke activiteit voor kinderen, maar zeker ook voor ouders (en grootouders!). Deze activiteit is doorlopend te bezoeken, maar pas op… voor je het weet blijf je hier hangen.

Door: Gejut

Rolstoeltoegankelijk
Taalvriendelijk
Grijpgraag

Ben jij ook zo grijpgraag? Haal bij ons een grijpset en doe een rondje om de Grote Kerk om jouw zak te vullen met zwerfafval. Zakje vol? Dan krijg je van ons iets leuks!

Rolstoeltoegankelijk
Taalvriendelijk
Jouw foodafdruk

Wat weet jij over jouw ecologische voetafdruk als het om voeding gaat? Oftewel: durf jij jouw food-afdruk te testen? Leer erover tijdens dit interactieve spel en maak  jouw afdruk zichtbaar. Wat kun je er aan doen om jouw food-print te verkleinen? Ga de uitdaging aan!

Van: UPfest en El Kombi Sup

Rolstoeltoegankelijk
Taalvriendelijk
Typ je tiplijn

Typ jouw tip rondom duurzaamheid en inspireer en motiveer andere bezoekers! Hoe leuk is dat, typen op een ouderwetse typmachine. Laat jouw vingers maar razen op die druktoetsen! Alle tips verzamelen we aan onze duurzame tiplijn.

Van: El Kombi Sup

Rolstoeltoegankelijk
Taalvriendelijk
DIY Wasmiddel

DIY oftewel Do It Yourself: maak je eigen wasmiddel!
Zero Waste is een lifestyle. Tijdens deze workshop ontdek je hoe makkelijk het is om wasmiddel te maken die goed is voor jezelf en jouw omgeving. Iets waar je nog maanden plezier van zult hebben, het wasmiddel mag je namelijk meenemen. Er zijn meer manieren om bewuster en duurzamer met je huishoudproducten om te gaan. En het ruikt nog eens heel lekker ook!

In samenwerking met: El Kombi Sup

Rolstoeltoegankelijk
Taalvriendelijk
SDG Light Game

Samen sta je sterker! Doe de SDG Light Game, een sportief spel (vergelijkbaar met de cooper-test) waarmee je alleen de SDG’s kunt halen als je samenwerkt.
Elke teamscore wordt op een bord vermeld, waardoor je elkaar kunt uitdagen.

Van: SDG Nederland
SDG zijn de Social Development Goals, de 17 werelddoelen van de VN.

Swap till you drop

Heb je nog kleding, gewassen en goed voor een volgende ronde? Vind je het leuk andere mensen te ontmoeten die ook van vintage shoppen houden of met duurzaamheid bezig zijn? Kom dan langs en ruil de kleding achteruit je kast, het truitje dat je niet meer past en het jurkje waar je op bent uitgekeken met pareltjes van anderen. #UPcycle Gardurobe gaat jouw kledingkast nieuw leven inblazen! Verrassende combinaties, te gekke outfits en dat allemaal uit je eigen garderobe. We gaan op zoek naar jouw stijl en zijn ook nog eens duurzaam bezig.

PS. Neem je geen kleding mee welke vies, stuk of niet meer draagbaar zijn? Een eerlijke ruil is voor iedereen het leukste!

Rolstoeltoegankelijk
Taalvriendelijk
Klimaatkermis

Alle kinderen opgelet: de (klimaat)kermis komt naar de stad! En kinderen altijd prijs 🙂
Speciaal voor UPfest transformeren we een oer-Hollandse kermis-attractie naar een groene variant: in plaats van eendjes, vis je plastic en afval uit het water. Netje gevuld? Dan ontvang je een leuk kleinigheidje.

Kinderen mogen 1 x meedoen

Rolstoeltoegankelijk
Taalvriendelijk