Programma

Fermenteren kun je leren

Het oer-Hollandse, en vooral oer-Alkmaarse restaurant Neder neemt je mee in de wereld van het fermenteren!

In een korte workshop geeft chefkok Brian Luikel jou een introductie op het boeiende proces van fermenteren, ga je proeven van allerlei gefermenteerd lekkers én ga je zelf aan de slag. En natuurlijk neem je jouw vers gefermenteerde groente mee naar huis zodat je later nog eens kunt nagenieten.

Fermenteren is een oeroude manier van conserveren, maar weer helemaal hip & happening. En super duurzaam, want niet alleen gooi je minder voedsel weg, ook kun je het jaarrond genieten van lokaal geteelde groentes!

Door: Brian Luikel, Restaurant Neder

Rolstoeltoegankelijk
Taalvriendelijk
Peinzen met Pissebedden

Ooit wel eens met een Pissebed van gedachten gewisseld over je groene levensvragen?

Het kan tijdens UP fest! Leg je klimaatspagaat, je avocadoschaamte of je fossielverslaving voor aan twee Pissebedden en laat je verassen door hun verfrissende dierlijke blik op menselijke zaken. Wat kunnen we leren van deze ultieme survivors? Laat je inspireren en verlaat dit festival als Eco-euforische Groenkijker.

Pas wel op voor de vrouw met de insectenverdelger. Niet iedereen ziet Pissebedden als oergedierte in plaats van ongedierte…

In samenwerking met: Karavaan | Door: Theatergezelschap Gouden Haas | Spel: Lottie de Bruijn, Meghan Dobbelsteijn-Bisschops en Gienke Deuten

Rolstoeltoegankelijk
Taalvriendelijk
Streekmarkt Buurderij

Onze streek is rijk aan streekproducten. In de nabije omgeving vind je zoveel lekkers. Buurderij Alkmaar verzamelt voor UPfest lokale producenten voor een heerlijke streekmarkt. Kom shoppen en vooral ook lekker proeven en ontdek al het moois dat om de hoek wordt geproduceerd. Je had ze bijna met de fiets op kunnen halen.

Door: Buurderij Alkmaar

Met: 

  • Buurderij Alkmaar
    Bij de Buurderij vind je (h)eerlijkste producten uit je eigen regio. 
Je koopt rechtstreeks bij lokale boeren en ambachtelijke producenten. Bestel online en haal af bij een van de afhaalpunten in Alkmaar. Doe ook mee!
  • De Amsterdamsche Zeepfabriek
    Toetsie uit Amsterdam maakt zepen van biologische oliën en vetten om mee te douchen. De zepen die de huid verzorgen geuren heerlijk door gebruik van eerlijke biologische etherische oliën.
  • De Keuken van het Ongewenst Dier
    Met ‘de Keuken van het Ongewenst Dier’ verkoopt Nicolle producten van plaagdieren en invasieve soorten. Door de keuken wordt een statement gemaakt van de absurditeit in de wijze van vleesproductie en maatschappelijk niet aanvaarde dieren.
  • Bon Bol Chocolade
    Frank Bol uit Warmenhuizen gebruikt ‘single origin’ bonen voor zijn chocolade die rechtstreeks worden ingekocht bij cacaoboeren, voor deze bonen wordt een hogere prijs betaald zodat de boeren een leefbaar inkomen verdienen.
  • Restaurant Neder
    Brian en zijn team van Restaurant Neder zoeken naar de beste ingrediënten en producten van eigen bodem en werken alleen met wat er binnen de landsgrenzen en aangrenzende wateren te vinden is.
  • Puur Natuur
    Op haar moestuin in Alkmaar teelt Christa vele soorten groenten en fruit, die ze in haar keuken verwerkt tot jams en chutneys.
  • Maalbedrijf ’t Roode Hert
    Molenaar John maalt lokale en biologische granen op ambachtelijke wijze met hulp van de wind en molenstenen tot meelproducten. De producten zijn o.a. te koop in de winkel naast de iconische molen ‘t Roode Hert.
  • Lukies Drinks
    In zijn eigen productiekeuken in Warmenhuizen maakt Lukas ginger beer. Door middel van een fermentatieproces brouwt hij een 100% natuurlijke frisdrank. Alcoholvrij, maar ook lekker in je cocktail.
  • Brouwerij Astronaut
    Met een knipoog naar traditie en een oog voor innovatie ontwikkelen de Alkmaarse vrienden van Brouwerij Astronaut hun bieren zelf, en laten het brouwen bij de biologische Brouwerij Egmond.
  • Land van Ons
    Land Van Ons is een burgercollectief. Als coöperatie koopt Land van Ons landbouwgrond namens de deelnemers. Op dit land wordt de biodiversiteit en het landschap hersteld. Pachters kunnen rendabel boeren.
  • De Duintuin
    Groenten en fruit geteeld op eigen tuin van Andre en Svetlana in Heemskerk, uit het seizoen en onbespoten. Aangevuld met groenten van biologische en duurzame tuinders uit de regio.
  • Utopia Hoeve
    Op de Utopia Hoeve in Schagerburg maken Theo en Margret op hun erf boerengeitenkaas; een ambachtelijk product, gemaakt van rauwe melk van eigen geiten.
  • Herenboeren Duinstreek
    Herenboeren Duinstreek is een groep mensen uit de omgeving van Alkmaar, Bergen en Heiloo, ze zijn mede-eigenaar van de boerderij en nauw betrokken bij de productie van hun voedsel waarmee 500 monden gevoed worden.
  • Pluktuin van Geesje
    Bij het recreatiegebied Geestmerambacht vind je Yoram en Sarai met de Pluktuin van Geesje. Op 2 hectare worden fruit- en notenbomen gecombineerd met kleinfruit. Tussen de bomenrijen worden groenten, bloemen en voedergewassen verbouwd.
  • Bakkerij Fermento
    Bij de bakkers van Fermento gaat het bij brood altijd om de basis: meel, water en zout. Echt vakmanschap en handgemaakt. Met eigen recepturen en met, waar mogelijk, lokale en biologische grondstoffen.
  • Peters Paddenstoelen
    Sinds kort heeft Peter de kweek van bijzondere paddenstoelen opgeschaald en staat hij nu op het punt om bijzondere en exotische soorten te kunnen verkopen aan de consument: op hout geteelde oesterzwammen, lion’s mane (pruikzwam), eryngi, maitake, roze oesterzwam en blauwplaatstropharia’s.
  • Imkerij Martijn Kort
    De ervaren imker Martijn heeft veel te vertellen over zijn bijenvolken. Naast lokale, rauwe honing maakt Martijn andere bijenproducten, zoals kaarsen, bijenwas, propolis
Rolstoeltoegankelijk
Taalvriendelijk
Een fiets voor niets

Geef een oude fiets een tweede leven en doe mee aan ‘Een fiets voor niets’. Samen knappen we op UPfest een weesfiets op. Help je mee? Dan krijg je een lootje en einde dag trekken wij de winnaar van de ‘zo goed als nieuw’ fiets!

Van: Global Goals Alkmaar (SDG)

SDG zijn de Sustainable Development Goals, de 17 werelddoelen van de VN.

Rolstoeltoegankelijk
Taalvriendelijk
Cardboarders

Doe op UPfest lekker mee met de Cardboarders. Van kartonnen dinosaurussen tot sokpoppenkaraoke: er is een flinke dosis out-of –the-box-fantasie nodig om het te bedenken. Ze maken samen met jou hun kartonnen objecten en nemen alles niet te serieus. Ze improviseren in het maken van kostuums, verhalen vertellen, straattheater en spellen. En jij doet gezellig mee.

Door: Cardboarders

Rolstoeltoegankelijk
Taalvriendelijk
Mijntje Mandarijntje

Citroen: een veelgebruikte vrucht in de keuken. En boordevol vitamine C. Maar wat doe je vervolgens met die berg citroenschillen die je overhoudt? Die hoeven niet in de afvalbak, want die zijn nog bijzonder nuttig. Op UPfest leer je van Mijntje Mandarijntje welke huis-tuin-en-keuken-trucjes je allemaal met citroen kunt doen, zoals je waterkoker schoonmaken of allesreiniger maken. En ook met andere resten van groenten en fruit weet Mijntje wel raad. Leerzaam dus… en duurzaam!

Concept: UPfest | Met: Mijntje Pronk

 

 

Rolstoeltoegankelijk
Goed Gejut

Met Goed Gejut is het altijd een feestje! Maak de mooiste knutselwerken met afval dat uit de zee en onze grachten komt. Je creativiteit neemt een loopje met je, want eenmaal aan tafel bij Goed Gejut ga je helemaal los. Leuke activiteit voor kinderen, maar zeker ook voor ouders (en grootouders!). Deze activiteit is doorlopend te bezoeken, maar pas op… voor je het weet blijf je hier hangen.

Door: Gejut

Rolstoeltoegankelijk
Taalvriendelijk
Confettiproductiekantoor

Bij het Confettiproductiekantoor upcycle je naast oud papier ook oud zeer.
Soms zie je berichten over de wereld en dan knaagt het aan je, dat je méér wil doen… Zet je perfectionisme en klimaatstress niet meteen bij het oud papier: maak er een feestje van!
Ga met perforators kranten en tijdschriften te lijf. En schrijf een positieve spreuk die anderen kan inspireren.

“Confetteren is het converteren van iets vervelends naar iets fijns; van falen een feest maken.” Apollonia

Project Uit Zicht
Het Confettiproductiekantoor is onderdeel van het poëzievideoproject Uit Zicht, met dank aan de Makersimpuls van de gemeente Alkmaar. Het is geïnspireerd op de zin ‘confetti van in kantoren geperforeerde dromen’ uit het gedicht ‘Laat maar’ van Apollonia. De confetti zal worden afgeschoten in een videoclip van haar band GALM.

Van: Apollonia, Lonneke van Heugten, stadsdichter van Alkmaar en Nachtvlinder

Rolstoeltoegankelijk
Taalvriendelijk
De UPcycle Bicycle Race

Racen IN de Grote Kerk? Ja!
Het mag tijdens UPfest met de UPcycle Bicycle Race…
Lukt het jou om koffieprut naar de Pluktuin te brengen?

De Upcycle Bicycle is een prachtig voorbeeld van een lokaal circulair project. Koffieprut wordt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt opgehaald bij verschillende Alkmaarse horecaondernemers. Met een elektrische bakfiets brengen zij de koffieprut naar de Pluktuin van Geesje bij het Geestmerambacht. Daar dient de koffieprut als voedingsbodem voor het kweken van oesterzwammen. En deze paddenstoelen worden weer verkocht aan horeca-ondernemers, waaronder Soepp. En zo is de cirkel rond.

Van: Global Goals Alkmaar (SDG)

SDG zijn de Sustainable Development Goals, de 17 werelddoelen van de VN.

Taalvriendelijk
UPdate: duurzaam interieur

In een inspirerende talk laat interieurontwerpster en klimaatburgemeester Iris van Asselt jou zien hoe je klein en duurzaam kunt wonen. Ze neemt je mee in haar persoonlijke reis – fysiek en mentaal – die ze zelf hierin maakte. Van haar reis met gezin in een camperbusje van Amsterdam naar Tokyo tot het zelf ontwerpen en bouwen van een eigen tiny house met een kleine footprint.

Dit biobased huis van 56m2 staat in een eco-community in Koedijk en is een livinglab voor Iris die als duurzaam interieurontwerper haar huis duurzaam en circulair heeft ingericht. Ze heeft haar hart gevolgd en haar dromen waargemaakt en inspireert jou om hetzelfde te doen. Bij UPfest deelt ze tips die je meteen kunt toepassen. Want ook met kleine veranderingen kan je impact maken!

Met: Iris van Asselt, Studio Duurzaam Wonen

Rolstoeltoegankelijk
Gooi jouw challenge!

Kom lekker ballen gooien in de Grote Kerk.
Welke duurzame challenge gooi jij met deze gerecyclede tennisballen?

Van: Global Goals Alkmaar (SDG)

SDG zijn de Sustainable Development Goals, de 17 werelddoelen van de VN.

Rolstoeltoegankelijk
Taalvriendelijk
Plastic Fantastic

“Er zijn 500 keer meer plastic deeltjes in onze zeeën dan sterren in ons heelal.”

Aan filmliefhebbers is ook gedacht! Filmhuis draait ‘Plastic Fantastic’. Deze bijzondere informatieve documentaire bekijkt het probleem van plasticvervuiling van alle kanten. Terwijl het bewustzijn over de crisis groeit, neemt productie van plastic een hoge vlucht. Is de industrie op de goede weg om het probleem op te lossen? Hoe kan plastic recycling wél werken?

Plastic Fantastic opent met een ongelooflijk statement: ‘Er zijn 500 keer meer plastic deeltjes in onze zeeën dan sterren in ons heelal.’ Dit wordt begrijpelijk wanneer je beseft dat deeltjes van het allereerste plastic dat in de natuur terechtkwam, er nog steeds zijn. Sarah-Jeanne Royer vertelt ons dit, terwijl ze vrolijk plastic afval van een strand opraapt om te worden onderzocht en gecategoriseerd. Dit soort onderzoek heeft het publieke bewustzijn van plasticvervuiling sterk vergroot.

Toch is de verwachting dat de productie enorm blijft groeien. We zijn getuige van de gevolgen hiervan in Louisiana, waar Sharon Lavigne protesteert tegen de komst van alweer een petrochemische fabriek die zorgt voor hoge kankercijfers. In Kenia voerde fotograaf James Wakibia succesvol actie tegen plastic zakken, en hij gaat door met actievoeren. Lobbyisten van de industrie smeken ons hen te vertrouwen het probleem op te lossen. En wetenschappers gaan in op de vraag: wat is er nodig om plastic echt recyclebaar te maken? Een grondige kijk op een centraal probleem van onze tijd.

Inleiding
Voorafgaand aan de film neemt Petra van Kleef van Groene Helden Academie je mee in de boodschap van de film. Zo begint de avond met een inspirerende aftrap waarbij je met de zaal nadenkt over wat we je zelf aan een plastic dieet kunt doen.

Benieuwd naar de film? Bekijk alvast de trailer!

In samenwerking met: Filmhuis Alkmaar & Petra van Kleef

Rolstoeltoegankelijk
UPdate: plastic dieet

Op plastic dieet: waar begin je?

Je herkent het misschien wel: elke week heb je een grote zak vol met plastic afval. En daarnaast nog restafval, oud papier, gft, elektronisch afval. Je bent al goed bezig met scheiden, maar minder afval is natuurlijk nog beter! Vijf jaar geleden ging Petra van Kleef uit Heerhugowaard de uitdaging aan naar zero waste, nul afval met haar gezin. Dat lukte best goed. Maar helemaal naar nul afval, maakte het er niet gezelliger op thuis. Ze ontdekte dat het streven naar zero waste niet perfect hoeft, als we maar allemaal een aantal slimme nieuwe gewoontes aanleren. Inmiddels hebben ze thuis 80% minder afval dan voordat ze begonnen met hun missie om afval te verminderen.

Petra vertelt in deze talk haar reis naar zero waste en deelt praktische tips en verrassende inzichten als het om (plastic) afval gaat. Soms klopt je onderbuikgevoel namelijk niet helemaal. Na deze UPdate heb je handvatten om zelf direct stappen te zetten naar minder afval. Mooi toch?!

Met: Petra van Kleef, Groene Helden Academie

Rolstoeltoegankelijk
Grijpgraag

Heb jij ook van die grijpgrage handjes? Haal bij ons een grijpset en doe een rondje om de Grote Kerk om jouw zak te vullen met zwerfafval. Zakje vol? Dan krijg je van ons iets leuks!

Rolstoeltoegankelijk
Taalvriendelijk
Jouw foodafdruk

Wat weet jij over jouw ecologische voetafdruk als het om voeding gaat? Oftewel: durf jij jouw food-afdruk te testen? Leer erover tijdens dit interactieve spel en maak jouw afdruk zichtbaar kriskras op de zerkenvloer van de Grote Kerk.
Wat kun je er aan doen om jouw food-print te verkleinen? Ga de uitdaging aan!

Van: UPfest en El Kombi Sup

Rolstoeltoegankelijk
Taalvriendelijk
I Wan’na Be Like You

In de nieuwe film I Wan’na Be Like You onderzoeken kunstenaars Margit Lukács & Persijn Broersen de westerse perceptie van ‘de jungle’. De wildernis wordt vaak beschouwd als een onbeschreven blad, een ‘Terra Nullius’, een symbool van verlangen. De film onthult de gelaagde geschiedenis van ‘de wildernis’, ooit geconfisqueerd door koloniale machten en vervolgens gereproduceerd in de Europese botanische tuinen. Nog altijd ziet de Westerse maatschappij de natuur als eigendom. Zo wordt het oerwoud tot op vandaag de dag uitgebuit en geëxploiteerd.

Deze tuinen vormen in de film een virtuele representatie van de veroverde jungle, zoals je die nog altijd tegenkomt in glazen kassen in Europa, en het decor voor een avatar uit het koloniale verleden. De avatar danst op een speciaal gecomponeerd lied, gebaseerd op de Monkey Song uit Disney’s Junglebook (1967), opnieuw geïnterpreteerd als eerbetoon aan de New Orleans Jazz-traditie en als aanklacht tegen onderliggend racisme. In samenwerking met zangkoor Black Harmony, jazzband David Lukács, Berend Dubbe en choreograaf en danser Andreas Hannes en Laura Costa wordt een hybride jungle gecreëerd waar realiteit en virtualiteit samensmelten, waar verleden en toekomst elkaar ontmoeten en een nieuw perspectief op het beeld van de wildernis en de betekenis ervan in onze tijd wordt gevormd.

Margit Lukács en Persijn Broersen
Persijn Broersen en Margit Lukács vormen een kunstenaarsduo gevestigd in Nederland. Beiden studeerden aan de Rietveld Academie Amsterdam, gevolgd door een master aan het Sandberg Institute Amsterdam en een residentie aan de Rijksakademie. Hun werk, dat bestaat uit videofilms, gelaagde projecties, digitale animaties en ruimtelijke installaties, is wereldwijd tentoongesteld.

Hallelujah! Actuele Altaarstukken
I Wan’na Be Like You is onderdeel van de gloednieuwe tentoonstellingsreeks Hallelujah! Actuele Altaarstukken. Hierin vormt het hoogkoor van de kerk ieder voorjaar een podium voor een kunstwerk van een hedendaagse maker waarin actuele vraagstukken het uitgangspunt van het werk vormen. In een tijd waarin de gevolgen van stijgende zeespiegels en extreme weersomstandigheden almaar tastbaar worden, richt de serie zich op het werk van kunstenaars die zich in hun praktijk bezighouden met de klimaatcrisis. De kerk poogt met dit programma een dialoog te starten over de invloed van klimaat op erfgoed, menselijke omgang met de aarde en de impact van westerse geschiedenis op ons beeld van de natuur. Hallelujah! Actuele Altaarstukken brengt hedendaagse installaties naar het hoogkoor die in gesprek gaan met de ruimte en zich verbinden met religieuze beeldtaal, in lijn met de historische altaarstukken die ooit kerken sierden.

Door: Grote Kerk Alkmaar | Van: Margit Lukács & Persijn Broersen

Rolstoeltoegankelijk
Taalvriendelijk
De Afvalkoningin

In haar plastic baljurk flaneert ze door de Grote Kerk: de Afvalkoningin. Grijp dat los slingerende koffiebekertje of snoeppapiertje maar op en help haar om haar jurk nog mooier te maken!

Kunstenaar Frouwkje Smit ziet afval als materiaal. Ze maakt er kostuums van, jurken vooral, en als ze die aantrekt is ze de Afvalkoningin.

Met: Frouwkje Smit

Rolstoeltoegankelijk
Taalvriendelijk
Het rad van duurzaamheid

Kleine en grote wereldverbeteraars klaar? Draaien maar!
Slinger aan het Rad van Duurzaamheid en maak kans op een mooie prijs die jou helpt om de wereld weer een stukje schoner te maken.

Door: HVC

Rolstoeltoegankelijk
Taalvriendelijk
VR-experience: volg de weg van je klokhuis

Wat gebeurt er eigenlijk met je afgekloven appeltje nadat je hem in de groene bak hebt gegooid? Volg in deze duizelingwekkende VR-experience de weg van je klokhuis. En beleef hoe hij samen met ander groente-, fruit- en tuinafval en etensresten een nieuwe duurzame bestemming tegemoet gaat.

Door: HVC

Rolstoeltoegankelijk
Typ je tiplijn

Typ jouw tip rondom duurzaamheid en inspireer en motiveer andere bezoekers! Hoe leuk is dat, typen op een ouderwetse typmachine. Laat jouw vingers maar razen op die druktoetsen! Alle tips verzamelen we aan onze duurzame tiplijn.

Welke stapje zou jij willen nemen om te consuminderen?”

Van: El Kombi Sup

Rolstoeltoegankelijk
Taalvriendelijk
UPselfie Studio met de stadsdichter

Een groenere toekomst?
Dat zit wel snor.
Zet je roze bril op en deel je duurzame dromen met een UPselfie!

Maak met de stadsdichter van Alkmaar je eigen woordkunstbril, -snor en -droom voor de UPselfie fotostudio.
Deel je foto met #UPselfie. Voor iedereen die kan poseren, en iedereen die de wereld mooier wil maken met woorden.

Van: Apollonia, Lonneke van Heugten, stadsdichter van Alkmaar en Nachtvlinder

Rolstoeltoegankelijk
Taalvriendelijk
Opgejut

Kinderen klaar? Jutten maar! Er drijft nogal wat plastic afval in onze oceanen en dat spoelt ook aan op onze mooie stranden. Zonde!
Op UPfest kunnen kinderen leren strandjutten. Lekker graven in het zand op zoek naar rommel. En hopelijk ga je opgewekt en ‘Opgejut’ naar huis en neem je bij je volgende strandwandeling een vuilniszak mee om zelf de stranden afvalvrij te maken.

Van: UPfest | Begeleid door: Gejut

Taalvriendelijk
Nieuw-Hollands sjoelen

Kom op UPfest lekker een potje sjoelen. Een Oud-Hollands spelletje in een nieuw jasje. Sjoel je het afval in het juiste vak? Dan scoor jij punten voor een schonere wereld.

Door: HVC

Rolstoeltoegankelijk
Taalvriendelijk
DIY Wasmiddel

DIY oftewel Do It Yourself: maak je eigen wasmiddel!
Zero Waste is een lifestyle. Tijdens deze workshop ontdek je hoe makkelijk het is om wasmiddel te maken die goed is voor jezelf en jouw omgeving. Iets waar je thuis nog plezier van zult hebben, het wasmiddel mag je namelijk meenemen. Er zijn meer manieren om bewuster en duurzamer met je huishoudproducten om te gaan. En het ruikt nog eens heel lekker ook!

Door: El Kombi Sup

Rolstoeltoegankelijk
Taalvriendelijk
I love schoon

Love jij ook schoon? We love schoon én kunst. Gejut weet dat weer uitstekend te combineren. Schone stranden en prachtige materialen om kunst mee te maken. Binnen in de kerk ontdek je deze blikvanger.

Van: Gejut

Rolstoeltoegankelijk
Taalvriendelijk
SDG Light Game

Samen sta je sterker! Doe de SDG Light Game, een sportief spel (vergelijkbaar met de cooper-test) waarmee je alleen de SDG’s kunt halen als je samenwerkt.
Elke teamscore wordt op een bord vermeld, waardoor je elkaar kunt uitdagen.

Van: SDG Nederland & Global Goals Alkmaar

SDG zijn de Social Development Goals, de 17 werelddoelen van de VN.

De swap till you drop shop

Heb je nog kleding, gewassen en goed voor een volgende ronde? Vind je het leuk andere mensen te ontmoeten die ook van vintage shoppen houden of met duurzaamheid bezig zijn? Kom dan langs en ruil de kleding achteruit je kast, het truitje dat je niet meer past en het jurkje waar je op bent uitgekeken met pareltjes van anderen. UPfest gaat jouw kledingkast nieuw leven inblazen! Verrassende combinaties, te gekke outfits en dat allemaal uit je eigen garderobe. We gaan op zoek naar jouw stijl en zijn ook nog eens duurzaam bezig.

PS. Neem je geen kleding mee welke vies, stuk of niet meer draagbaar zijn? Een eerlijke ruil is voor iedereen het leukste!

In samenwerking met: Bibliotheek Kennemerwaard | Styliste: Rowan van de Vliet, Gardurobe

Rolstoeltoegankelijk
Taalvriendelijk