Programma

Tetratown

Kom op bezoek in TetraTown en je staat versteld van wat je allemaal met een melkpak kunt maken. Het is een complete recycle wereld. Neem plaats in onze Tetra-strandstoelen onder de Tetra-parasol. Als je genoeg inspiratie hebt opgedaan maak je je eigen hoed of pet, die je nog de hele zomer kunt dragen. Fashionable, duurzaam en helemaal eco-hip.

Door: Restvorm

Rolstoeltoegankelijk
Taalvriendelijk
Streekmarkt Buurderij

Onze streek is rijk aan streekproducten. In de nabije omgeving vind je zoveel lekkers. Buurderij Alkmaar verzamelt voor UPfest 20 lokale producenten voor een heerlijke streekmarkt. Kom shoppen en vooral ook lekker proeven en ontdek al het moois dat om de hoek wordt geproduceerd. Je had ze bijna met de fiets op kunnen halen.

VERS ETEN & DRINKEN
Wat goed is komt van Vers! Hét restaurant naast Alkmaar CS waar je wekelijks de boodschappen van Buurderij Alkmaar kan afhalen.

DE DUINTUIN
Groenten en fruit geteeld op eigen tuin in Heemskerk, uit het seizoen en onbespoten. Aangevuld met groenten van biologische en duurzame tuinders uit de regio.

BAKKERIJ RAAT
De goedlachse bakker Hein Raat is een echte ambachtsman en komt uit een bakkersfamilie met lange geschiedenis. Het leuke van de kleine bakkerij zijn de bakkers die voor het oog van de klant het deeg beslaan en de broden uit de ovens halen.

NEDER
Restaurant Neder in Alkmaar richt zich op het vinden en vieren van de smaak van Nederland. Brian en zijn team zoeken naar de beste ingrediënten en producten van eigen bodem en werken alleen met wat er binnen de landsgrenzen en aangrenzende wateren te vinden is.

AARD’G
Max van Aard’g uit Alkmaar vertelt je alles over waterkefir en kombucha. De frisdranken zijn het beste van beide werelden: gezond én lekker! Deze unieke dorstlessers zijn van nature heerlijk bruisend, volledig suikervrij en zonder kunstmatige toevoegingen.

DE PINDAKAASWINKEL
Pindakaas op het voetstuk dat het verdient! De lekkerste pindakaas van Nederland, met de hand gemaakt in Amsterdam en verkrijgbaar in tien verschillende smaken.

BIOBEE’S
In haar zero-waste winkeltje in Koedijk levert Tineke een bijdrage aan een schonere wereld en minder (plastic) afval. Daar maakt ze onder andere bijenwasdoekjes en katoenen groente/fruit- en broodzakken.

DE KLOMPENHOEVE
Op Zorgboerderij De Klompenhoeve in Egmond a/d Hoef worden heerlijk ambachtelijke en biologische producten met zorg bereid door begeleiders en cliënten. Van kaas, yoghurt, kwark tot het vlees van eigen dieren.

HEER IKIGAI
Om de hoek van Alkmaar zijn Linda, Marjo en Wendy in Stompetoren een voedselbos en een pluktuin gestart. Laat je inspireren om jouw omgeving verder te vergroenen.

CREA JAC
Vlechten met wilgentenen is een oude ambacht die Jac beheerst. De manden zijn prachtig om te zien en handig in gebruik. Jac laat graag de kunst van het vlechten zien.

IMKERIJ FLORENSIA
Imker Marco uit Ooterleek vertelt graag en met veel enthousiasme over zijn doel: het vergroten van de biodiversiteit. Proef de heerlijke honing en ontdek wat je nog meer met bijproducten kan.

PUUR NATUUR
Op haar moestuin in Alkmaar teelt Christa vele soorten groenten en fruit, die ze in haar keuken verwerkt tot jams en chutneys.

DE AMSTERDAMSCHE ZEEPFABRIEK
Toetsie uit Amsterdam maakt zepen van biologische oliën en vetten om mee te douchen. De zepen die de huid verzorgen geuren heerlijk door gebruik van eerlijke biologische etherische oliën.

DE KEUKEN VAN HET ONGEWENST DIER
Nicolle uit Amsterdam wierf nationale bekendheid met de kroket van Schipholgans. Met “de Keuken van het Ongewenst Dier” verkoopt zij producten van ongewenste diersoorten. Door de keuken wordt een statement gemaakt van de absurditeit in de wijze van vleesproductie en maatschappelijk niet aanvaarde dieren.

BON BOL CHOCOLADE
Met de chocolade van de Chocolatemakers maakt Frank in Warmenhuizen bonbons, truffels en chocoladefiguren. De chocolade wordt met ‘single origin’ bonen gemaakt die rechtstreeks worden ingekocht bij cacaoboeren, voor deze bonen wordt een hogere prijs betaald zodat de boeren een leefbaar inkomen verdienen.

LAND VAN ONS
Land Van Ons is een burgercollectief. Als coöperatie koopt Land van Ons landbouwgrond namens de deelnemers. Op dit land wordt de biodiversiteit en het landschap hersteld. Pachters kunnen rendabel boeren. Meedoen is makkelijk. Ruim 21.000 deelnemers gingen je voor. Ben jij de volgende?

BROUWERIJ LEEGHWATER
Brouwerij Leeghwater uit De Rijp brouwt op ambachtelijke wijze kwalitatief hoogstaande en verrassende bieren met aandacht voor de regio en met minimale impact op natuur en milieu. Er wordt samengewerkt met brouwerijen waar de eigen recepten in grotere volumes gebrouwen worden.

HERENBOEREN DUINSTREEK
Herenboeren Duinstreek is een groep mensen uit de omgeving van Alkmaar, Bergen en Heiloo die samen een eigen boerderij hebben opgericht. Ze pachten door gezamenlijk grond en hebben een boer aangesteld.
Ze zijn mede-eigenaar van de boerderij en nauw betrokken bij de productie van hun voedsel waarmee 500 monden gevoed worden.

APPEL VAN OPA
In de Noord Hollandse boomgaarden waar Rogier van Appel van Opa de appels plukt staan de oude appelrassen. De smaak, daar is het Appel van Opa om te doen. De plukrijpe appels worden in de herfst geoogst en ter plekke met de mobiele sappers verwerkt tot appelsap.

PLUKTUIN VAN GEESJE
Bij het recreatiegebied Geestmerambacht vind je Yoram en Sarai met de Pluktuin van Geesje. Op 2 hectare worden fruit- en notenbomen gecombineerd met kleinfruit. Tussen de bomenrijen worden groenten, bloemen en voedergewassen verbouwd. Het houden van schapen en varkens, en in de nabije toekomst dubbeldoelkippen, draagt bij aan het sluiten van de kringlopen.

Van: Buurderij Alkmaar

Rolstoeltoegankelijk
Taalvriendelijk
Wasteland

‘Ik heb echt niks om aan te trekken!’ Herkenbaar?

Elke dag worden we verleid. Niet door onze grote liefde maar door de nieuwste trends. Lopend door de stad, scrollend door onze insta: mode is overal. Het liefst lopen we elke week in een nieuwe outfit en genieten we van de kick van het kopen van iets nieuws. Maar wat is de invloed van ons koopgedrag? Weten we precies wat er allemaal nodig is om het T-shirt, dat je misschien maar 1 keer zult dragen, te produceren?

Met Wasteland brengen we een ode aan de mode, maar wordt ook een kritische blik geworpen op de gevolgen die de huidige staat van de mode-industrie heeft op onze aarde.

Front row aan de catwalk zal je kennismaken met irritante verkopers, de gillende consument, hardwerkende fabrieksmedewerkers, levende paspoppen en de hoofdrolspeler: de kleding zelf.

Een muzikale voorstelling over eigen verantwoordelijkheid, fast fashion en schuldgevoel.

Van: Karavaan | Spel, concept, zang: Collectief Trojka

Rolstoeltoegankelijk
Tomorrow

Aan filmliefhebbers is ook gedacht! Filmhuis draait ‘Tomorrow’. Op zoek naar oplossingen voor hedendaagse milieuproblemen reizen Mélanie Laurent en Cyril Dion met hun team naar maar liefst tien verschillende landen. De film vertelt een inspirerend verhaal over de pioniers die zij daar ontmoeten. Een portret van mensen die landbouw, energie, economie, democratie en educatie opnieuw proberen uit te vinden om de wereld leefbaarder te maken. Al deze initiatieven hebben één ding gemeen: het zijn kleine, lokale groepen mensen die een alternatief bedenken voor het huidige falende model. De film laat zien hoe kleine initiatieven grote gevolgen kunnen hebben voor de wereld van morgen.

Voorafgaand aan de film neemt Petra van Kleef van Groene Helden Academie je mee in de boodschap van de film. Zo begint de avond met een inspirerende aftrap waarbij je met de zaal nadenkt over wat we op lokaal niveau voor het klimaat kunnen doen.

Benieuwd naar de film? Bekijk alvast de trailer! Tickets zijn binnenkort te krijgen via Filmhuis Alkmaar. Hou ons dus in de gaten!

In samenwerking met: Filmhuis Alkmaar & Petra van Kleef

Rolstoeltoegankelijk
Taalvriendelijk
Merijn Tinga, de Plastic Soup Surfer

De openingslezing van UPfest wordt verzorgd door niemand minder dan Merijn Tinga. Als Plastic Soup Surfer onderneemt beeldend kunstenaar Merijn Tinga spectaculaire acties om aandacht te vragen voor de problemen die veroorzaakt worden door plastic zwerfafval.

Zo kitesurfte hij op zijn zelf gemaakt board van plastic afval 350 kilometer langs de Nederlandse en Belgische kust om aandacht te vragen voor het zwerfafval op zee. En initieerde hij de petitie tot een verbod op statiegeldloze plastic wegwerpflesjes, die 57.000 keer getekend werd. Deze petitie werd op 14 februari 2017 aangeboden in de Tweede Kamer voorafgaand aan het ‘algemeen overleg Circulaire Economie’ waarin ook statiegeld wordt behandeld. In 2017 ‘stand up peddelde’ hij van de bron van de Rijn naar de monding; 1000 kilometer in 28 dagen. Momenteel probeert Merijn met zijn acties aandacht te vragen voor (koffie)wegwerpbekers.

Hij laat zien dat je als eenling verschil kan maken; bij beleidsmakers, bedrijven en consumenten. Focus, onafhankelijkheid en doorzettingsvermogen zijn daarbij de belangrijkste kenmerken. Denk groot. Maar begin klein.

Rolstoeltoegankelijk
Taalvriendelijk
De Ruilbibliotheek

Boeken zijn fantastisch en hoe leuk is het als je van elkaars boeken kunt genieten. Na het lezen van een boek eindigt deze vaak in de kast. Neem je boeken mee en ruil ze met andere boekenliefhebbers. De Bibliothecaris is aanwezig in de ruilbibliotheek en zorgt ervoor dat je met het leukste boek naar huis gaat, of misschien leest hij je zelfs wel voor…

Bring one, take one, read one

Met: Bibliothecaris

Rolstoeltoegankelijk
Het aardespel

Wat weet jij over jouw ecologische voetafdruk? Leer erover tijdens dit interactieve spel en maak  jouw afdruk zichtbaar. Wat kun je er aan doen om jouw voetafdruk te verkleinen? Ga de uitdaging aan!

Van: El Kombi Sup en Karavaan

Rolstoeltoegankelijk
Taalvriendelijk
De Grote Brainstorm der Burgemeesters

Heb jij ideeën over de toekomst van Alkmaar? Wat is er nodig voor een ideale wereld in 2100? Kom en doe mee met de grootste brainstorm aller tijden!

DE GROTE BRAINSTORM DER BURGEMEESTERS is een inspirerende en dynamische brainstorm met de burgemeester van toen, die van nu en die uit de toekomst. Samen met jou sparren ze graag over wat leren we van het verleden, welke keuzes ons heden bepalen en welke kansen moeten we pakken voor de toekomst om zo verder te bouwen aan een duurzaam Alkmaar anno 2100.

Dit programma-onderdeel van UPfest wordt mede-mogelijk gemaakt door de Gemeente Alkmaar in het kader van Alkmaar Ontzet 450 jaar. In de brainstorm komen de pijlers van 450 jaar Nederland, verleden, heden en toekomst, bij elkaar.

Met: (loco)burgemeester en wethouder duurzaamheid Nicole Mulder, klimaatburgemeester Wiebe van Erkelens, kinderburgemeester Miya Scheltinga, de burgemeester van het verleden Floris van Teylingen (Wim van Bokhorst) en de burgemeester van de toekomst (Brecht Hermans) | Concept: Els Schipper | Presentatie: Bastiaan de Leeuw

DE GROOTSTE AFVALBEAT VAN NEDERLAND

*Tromgeroffel*
Tijdens UPfest gaat het gebeuren…:
Samen met jou, je ouders, je broers en zussen, familie en buurkinderen en heel veel anderen gaan we Alkmaar muzikaal op zijn kop zetten. Onder leiding van de bevlogen percussionist Alan dos Santos – alias Nosso Groove – gaan we voor de grootste afvalbeat van Nederland. Dat wordt kikken. Help jij mee het record te breken?

Dit wordt een muzikaal feestje en onder de deelnemers worden ook nog eens mooie prijzen verloot. Dus: verzamel iedereen om je heen, neem lege flesjes, blikjes of ander afval mee waarop je herrie kunt maken en kom 15 januari naar UPfest.

Met: Hart op Groen, Alan dos Santos

Rolstoeltoegankelijk
Taalvriendelijk
Vision board

Maak een visionboard en verwerk direct de inspiratie die je hebt opgedaan tijdens UPfest! Om je doelen te verhelderen én te manifesteren is het visionboard een krachtig hulpmiddel. Het onbewuste werkt in beelden, kleuren, associaties en symbolen. Zoals in je dromen. Als jij een helder visionboard hebt gemaakt gaat je onbewuste op zoek naar een realiteit die daar bij past. Je wil misschien na de Zero Waste Walk die je tijdens UPfest hebt gedaan vaker je eigen verpakking meenemen. Door dit te visualiseren op je visionboard zal je het gaan toepassen. Pak een schaar en laat je creativiteit de vrije loop!

Van: Studio Duurzaam Wonen

Rolstoeltoegankelijk
Taalvriendelijk
Koken met restjes

Tijdens UPfest vind je tal van lokale producten op de streekmarkt van Buurderij Alkmaar. Maar wat gebeurt er met alle producten die aan het eind van de dag over zijn? Niets wordt verspild! Sophie van SOEPP grijpt samen met jou de uitdaging aan om met alle restjes van de groentekraam van de Duintuin een heerlijke vegan soep te koken. De deelnemers krijgen tips voor vegan koken, inspiratie voor recepten en les in soep koken. De soep wordt om 17:30 uur opgediend voor de medewerkers, vrijwilligers, standhouders en natuurlijk jezelf! Kook jij mee? Meld je dan (gratis) aan voor de workshop!

Door: SOEPP

Rolstoeltoegankelijk
Taalvriendelijk
Kom aan boord

Stap binnen in de knalgele SDG-schoolbus vol inspiratie! De gele schoolbus van SDG Nederland komt naar Alkmaar om in gesprek te gaan met jou over een duurzame en eerlijke wereld. Maak kennis met groene en sociale duurzaamheid. Wat zijn de Global Goals (Sustainable Development Goals), wat is het nut, wat gebeurt er al in de omgeving en hoe kun je zelf aan de slag? Innovatieraad Alkmaar inspireert, activeert en verbindt iedereen die een bijdrage wil leveren of een goed idee heeft voor regio Alkmaar.

Van: SDG Nederland, Innovatieraad Alkmaar

Het vlindereffect

Één kleine verandering kan een hele beweging in gang zetten. Welk duurzaam idee geef jij vleugels? Schuif aan bij de Nachtvlinder voor deze creatieve en poëtische workshop voor alle leeftijden.

Van: De Nachtvlinder | Lonneke van Heugten

Rolstoeltoegankelijk
Taalvriendelijk
Zero Waste Walk

Volledig verpakking-vrij boodschappen doen, het is makkelijker dan je denkt. Het aantal winkels waar dit mogelijk is groeit en het wordt steeds normaler. Om jou  de fijne kneepjes van het verpakking-vrij shoppen te leren, organiseren we een leerzame en inspirerende wandeling langs Alkmaarse ondernemers die het jou makkelijk maken om verpakking-vrij te shoppen.

Op de route zitten ook ondernemers die van nature bijdragen aan een betere wereld. Daphne is expert op dit gebied en ook nog eens een leuk persoon om mee door de stad te wandelen. Ze laat je zien hoe makkelijk het kan zijn om bewuster te shoppen. Geef je op en loop mee.

Met: Daphne Drupsteen

Rolstoeltoegankelijk
Taalvriendelijk
UPgeruimd staat netjes

Met Goed Gejut is het altijd een feestje! Maak de mooiste knutselwerken met afval dat uit de zee en onze grachten komt. Je creativiteit neemt een loopje met je, want eenmaal aan tafel bij Goed Gejut en je gaat helemaal los. Leuke activiteit voor kinderen, maar zeker ook voor ouders (en grootouders!). Deze activiteit is doorlopend te bezoeken, maar pas op… voor je het weet blijf je hier hangen.

Door: Goed Gejut

Rolstoeltoegankelijk
Taalvriendelijk
Rariteitenkabinet

Er zijn maar een paar mensen die weten welke schatten onze grachten bergen. De mensen die ze erin gooien, en sup-it-upper Nanda van den Ham. Speciaal voor UPFest maakt Nanda een prachtige expositie met de meest rare, mooie of bijzondere dingen die zij uit de Alkmaarse grachten vist. Laat je verwonderen!

Van: El Kombi Sup

Rolstoeltoegankelijk
Taalvriendelijk
De Speelgoeddokter

Is je teddybeer stuk? Voelt je Pokemon-knuffel zich niet lekker of is er iets anders mis met jouw pluizige troeteldier? Kom naar UPfest en laat jouw lievelingsteddy onderzoeken door speelgoeddokter Ilse! #UPcycle jouw speelgoed, geef het een tweede kans!

Rolstoeltoegankelijk
Taalvriendelijk
DIY Deo

DIY oftewel Do It Yourself: maak je eigen deo!
Tijdens deze workshop ontdek je hoe makkelijk het is om deo te maken die goed is voor jezelf en jouw omgeving. Iets waar je nog maanden plezier van zult hebben! De deo mag je namelijk meenemen. Er zijn meer manieren om bewuster en duurzamer met je verzorgingsproducten om te gaan. En het ruikt nog eens heel lekker ook!

Rolstoeltoegankelijk
Taalvriendelijk
I love schoon

Love jij ook schoon? We love schoon én kunst. Goed Gejut weet dat weer uitstekend te combineren. Schone stranden en prachtige materialen om kunst mee te maken. Buiten de kerk ontdek je deze blikvanger.

Rolstoeltoegankelijk
Taalvriendelijk
De Duurzame Diva

Een gat in je sok, een vlek in je shirt: geen reden om jouw kleding weg te doen. Vraag oma tijdens UPfest om raad en ontdek haar huis-tuin-en-keukentips ! In haar knusse huiskamertje middenin de kerk is onze Wilma dé milieucoach die jij nodig hebt.

Met: Wilma van der Wilt (aka. de Duurzame Diva)

 

 

Rolstoeltoegankelijk
Toekomstjurk

Deze metershoge SDG- jurk is duurzaam en fairtrade gemaakt in de kleuren van de 17 werelddoelen. De jurk reist door Nederland om jou te informeren, inspireren en activeren zelf een bijdrage te leveren aan een mooie wereld nu en in de toekomst. Laat jouw groene of sociale idee achter of denk mee met het idee van een ander.

Van: SDG Nederland
SDG zijn de Social Development Goals, de 17 werelddoelen van de VN.

UPtempo

Muziek maken kan óók met afval, dat bewijzen de muzikale Michiel Hoogendijk en Alan Dos Santos met deze spetterende workshop. Een workshop waar iedereen aan mee kan doen. Kom en laat je verrassen door de te gekke geluiden die je met afval kunt produceren. Een heerlijke UPtempo workshop voor de kids.

Van: Hart op Groen

Rolstoeltoegankelijk
Taalvriendelijk
Swap till you drop

Heb je nog kleding, gewassen en goed voor een volgende ronde? Vind je het leuk andere mensen te ontmoeten die ook van vintage shoppen houden of met duurzaamheid bezig zijn? Kom dan langs en ruil de kleding achteruit je kast, het truitje dat je niet meer past en het jurkje waar je op bent uitgekeken met pareltjes van anderen. #UPcycle Gardurobe gaat jouw kledingkast nieuw leven inblazen! Verrassende combinaties, te gekke outfits en dat allemaal uit je eigen garderobe. We gaan op zoek naar jouw stijl en zijn ook nog eens duurzaam bezig.

PS. Neem je geen kleding mee welke vies, stuk of niet meer draagbaar zijn? Een eerlijke ruil is voor iedereen het leukste!

In samenwerking met: Bibliotheek Kennemerwaard en Rowan van de Vliet van Gardurobe – Haal alles uit je kast

Rolstoeltoegankelijk
Taalvriendelijk
Pop-up Proeflab

Museum Broekerveiling komt met haar pop-up Proeflab naar UPfest! Het Proeflab is er voor gronderzoekers en etenschappers. Leef je uit met allerlei verrassende groen(t)e experimenten.

Van: Hart op Groen en Museum Broekerveiling

Rolstoeltoegankelijk