Foto: Keith Montgomery

Festival UPfest was een groot groen feest

Op zondag 21 april vond de tweede editie van het festival UPfest plaats in de Grote Kerk Alkmaar. Het festival in het thema ‘green up your life’ bood bezoekers de gehele dag een grote variatie aan programma. Van workshops tot theater en van een streekmarkt tot lezingen en een grote portie doen. Met ruim 4000 bezoekers kijkt de organisatie terug op een zeer geslaagd festival.

Bezoekers konden aan de slag met het maken van wasmiddel of een workshop fermenteren. Voor een keertje mocht er geracet worden in de kerk tijdens de UPcycle Bicycle Race en er werden groene levensvragen gesteld aan twee peinzende pissebedden. Op de streekmarkt werd bij de twintig producenten massaal geproefd en ingekocht. Zo werd er onder meer 200 kilo afgekeurde knolselderij van boer Ted gered.

Door kinderen werd er volop out-of-the-box geknutseld met de Cardboarders. In een prikkelende VR-experience over de reis van GFT waande ze zich even in een andere wereld. En met hulp van de afvalkoningin hield het jonge publiek de kerk mooi schoon.

Er werd gesmuld van de duurzame huis-tuin-en-keukentips van Mijntje Mandarijntje, gelachen om ludieke duurzame dilemma’s. En kleding – meegebracht door bezoekers zelf – kreeg een tweede leven in de swap till you drop shop.

Het massaal toegestroomde publiek reageerde bijzonder enthousiast en keerde met een tas vol lokaal lekkers en een kop vol inspiratie huiswaarts. De organisatie blikt dan ook terug op een zeer geslaagd festival en kijkt uit naar een nieuwe editie in 2024.