Red de biologische knolselderij van boer Ted

Help UPfest in de strijd tegen voedselverspilling

De knolselderijkoning en -koningin, Ted en Nicoline Vaalburg uit Zuidschermer, doen er alles aan om hun oogst te redden. Het natte najaar heeft er voor gezorgd dat hun biologische knolselderij niet aan het schoonheidsideaal van de consument voldoet. En dus belandt die oogst niet in de supermarktschappen. UPfest wil samen met consumenten de strijd tegen voedselverspilling aan gaan en roept iedereen op om tijdens hun festival op 21 april in de Grote Kerk Alkmaar massaal deze knolselderij te kopen.

Er is niets mis met de knolselderij, behalve wat deukjes en plekjes. “De natte grond maakte het voor de rooimachine op het land erg lastig”, vertelt Nicoline. “Waardoor de knollen lichte schade hebben opgelopen. Die worden in de winkel niet geaccepteerd, terwijl het nog goed eetbaar is. Maar de gemiddelde consument kiest voor mooie groenten.”

Wekelijks blijft er nu zo’n 7 tot 8 duizend kilo liggen van de biologische oogst. Eeuwig zonde. Bezoekers kunnen daarom aanstaande zondag een gebaar maken tegen het verspillen van voedsel en op de streekmarkt van UPfest bij Boer Ted een klasse 2 knolselderij kopen. Ook verkopen ze de houdbare producten die ze nu van de knolselderij maken, zoals hun splinternieuwe Knollebollekes, knolselderijbolletjes op zuur. 

UPfest is een gratis festival voor het hele gezin met theater en kunst, toffe workshops, inspirerende lezingen en films, lokaal lekkers en een grote portie doen in het thema ‘green up your life’. Het festival is zondag 21 april tussen 12:00 – 17:00 uur en is gratis toegankelijk.