GREEN UP YOUR LIFE

Hét festival waar fun en
positive impact samenkomen

Programma

Fermenteren kun je leren

Het oer-Hollandse, en vooral oer-Alkmaarse restaurant Neder neemt je mee in de wereld van het fermenteren!

In een korte workshop geeft chefkok Brian Luikel jou een introductie op het boeiende proces van fermenteren, ga je proeven van allerlei gefermenteerd lekkers én ga je zelf aan de slag. En natuurlijk neem je jouw vers gefermenteerde groente mee naar huis zodat je later nog eens kunt nagenieten.

Fermenteren is een oeroude manier van conserveren, maar weer helemaal hip & happening. En super duurzaam, want niet alleen gooi je minder voedsel weg, ook kun je het jaarrond genieten van lokaal geteelde groentes!

Door: Brian Luikel, Restaurant Neder

Rolstoeltoegankelijk
Taalvriendelijk
Peinzen met Pissebedden

Ooit wel eens met een Pissebed van gedachten gewisseld over je groene levensvragen?

Het kan tijdens UP fest! Leg je klimaatspagaat, je avocadoschaamte of je fossielverslaving voor aan twee Pissebedden en laat je verassen door hun verfrissende dierlijke blik op menselijke zaken. Wat kunnen we leren van deze ultieme survivors? Laat je inspireren en verlaat dit festival als Eco-euforische Groenkijker.

Pas wel op voor de vrouw met de insectenverdelger. Niet iedereen ziet Pissebedden als oergedierte in plaats van ongedierte…

In samenwerking met: Karavaan | Door: Theatergezelschap Gouden Haas | Spel: Lottie de Bruijn, Meghan Dobbelsteijn-Bisschops en Gienke Deuten

Rolstoeltoegankelijk
Taalvriendelijk
Streekmarkt Buurderij

Onze streek is rijk aan streekproducten. In de nabije omgeving vind je zoveel lekkers. Buurderij Alkmaar verzamelt voor UPfest lokale producenten voor een heerlijke streekmarkt. Kom shoppen en vooral ook lekker proeven en ontdek al het moois dat om de hoek wordt geproduceerd. Je had ze bijna met de fiets op kunnen halen.

Door: Buurderij Alkmaar

Met: 

 • Buurderij Alkmaar
  Bij de Buurderij vind je (h)eerlijkste producten uit je eigen regio. 
Je koopt rechtstreeks bij lokale boeren en ambachtelijke producenten. Bestel online en haal af bij een van de afhaalpunten in Alkmaar. Doe ook mee!
 • De Amsterdamsche Zeepfabriek
  Toetsie uit Amsterdam maakt zepen van biologische oliën en vetten om mee te douchen. De zepen die de huid verzorgen geuren heerlijk door gebruik van eerlijke biologische etherische oliën.
 • De Keuken van het Ongewenst Dier
  Met ‘de Keuken van het Ongewenst Dier’ verkoopt Nicolle producten van plaagdieren en invasieve soorten. Door de keuken wordt een statement gemaakt van de absurditeit in de wijze van vleesproductie en maatschappelijk niet aanvaarde dieren.
 • Bon Bol Chocolade
  Frank Bol uit Warmenhuizen gebruikt ‘single origin’ bonen voor zijn chocolade die rechtstreeks worden ingekocht bij cacaoboeren, voor deze bonen wordt een hogere prijs betaald zodat de boeren een leefbaar inkomen verdienen.
 • Restaurant Neder
  Brian en zijn team van Restaurant Neder zoeken naar de beste ingrediënten en producten van eigen bodem en werken alleen met wat er binnen de landsgrenzen en aangrenzende wateren te vinden is.
 • Puur Natuur
  Op haar moestuin in Alkmaar teelt Christa vele soorten groenten en fruit, die ze in haar keuken verwerkt tot jams en chutneys.
 • Maalbedrijf ’t Roode Hert
  Molenaar John maalt lokale en biologische granen op ambachtelijke wijze met hulp van de wind en molenstenen tot meelproducten. De producten zijn o.a. te koop in de winkel naast de iconische molen ‘t Roode Hert.
 • Lukies Drinks
  In zijn eigen productiekeuken in Warmenhuizen maakt Lukas ginger beer. Door middel van een fermentatieproces brouwt hij een 100% natuurlijke frisdrank. Alcoholvrij, maar ook lekker in je cocktail.
 • Brouwerij Astronaut
  Met een knipoog naar traditie en een oog voor innovatie ontwikkelen de Alkmaarse vrienden van Brouwerij Astronaut hun bieren zelf, en laten het brouwen bij de biologische Brouwerij Egmond.
 • Land van Ons
  Land Van Ons is een burgercollectief. Als coöperatie koopt Land van Ons landbouwgrond namens de deelnemers. Op dit land wordt de biodiversiteit en het landschap hersteld. Pachters kunnen rendabel boeren.
 • De Duintuin
  Groenten en fruit geteeld op eigen tuin van Andre en Svetlana in Heemskerk, uit het seizoen en onbespoten. Aangevuld met groenten van biologische en duurzame tuinders uit de regio.
 • Utopia Hoeve
  Op de Utopia Hoeve in Schagerburg maken Theo en Margret op hun erf boerengeitenkaas; een ambachtelijk product, gemaakt van rauwe melk van eigen geiten.
 • Herenboeren Duinstreek
  Herenboeren Duinstreek is een groep mensen uit de omgeving van Alkmaar, Bergen en Heiloo, ze zijn mede-eigenaar van de boerderij en nauw betrokken bij de productie van hun voedsel waarmee 500 monden gevoed worden.
 • Pluktuin van Geesje
  Bij het recreatiegebied Geestmerambacht vind je Yoram en Sarai met de Pluktuin van Geesje. Op 2 hectare worden fruit- en notenbomen gecombineerd met kleinfruit. Tussen de bomenrijen worden groenten, bloemen en voedergewassen verbouwd.
 • Bakkerij Fermento
  Bij de bakkers van Fermento gaat het bij brood altijd om de basis: meel, water en zout. Echt vakmanschap en handgemaakt. Met eigen recepturen en met, waar mogelijk, lokale en biologische grondstoffen.
 • Peters Paddenstoelen
  Sinds kort heeft Peter de kweek van bijzondere paddenstoelen opgeschaald en staat hij nu op het punt om bijzondere en exotische soorten te kunnen verkopen aan de consument: op hout geteelde oesterzwammen, lion’s mane (pruikzwam), eryngi, maitake, roze oesterzwam en blauwplaatstropharia’s.
 • Imkerij Martijn Kort
  De ervaren imker Martijn heeft veel te vertellen over zijn bijenvolken. Naast lokale, rauwe honing maakt Martijn andere bijenproducten, zoals kaarsen, bijenwas, propolis
 • Boer Ted
  Alles van en met knolselderij
Rolstoeltoegankelijk
Taalvriendelijk

Challenges

Challenge #4: Koop lokaal

UPfest CHALLENGE #4: Koop lokaal 📍
Maurice Lede gaat samen met jou de uitdaging aan om producten lokaal te kopen! Want zeg nu eerlijk, hoe leuk is het om van een lokale ondernemer of boer te kopen? Zo help je elkaar én de wereld. Ga jij ook op ontdekking bij jou in de buurt?
Plaats een foto, story of reel van jou tijdens de challenge en gebruik #upfest en tag ons (@upfest.alkmaar) in het onderschrift. Op 31 januari maakt UPfest de winnaars bekend en delen we prijzen uit zoals gratis je eigen snoeppot vullen, een foodpakket van Buurderij Alkmaar, kaartjes voor een theatervoorstelling in Theater De Vest, een lunch voor twee personen bij SOEPP of een herbruikbare koffiebeker van El Kombi SUP.
#kooplokaal #lokaleondernemers #upfestchallenge #upfest

Challenge #3: Verpakkingsvrije boodschappen

UPfest CHALLENGE #3: Verpakkingsvrije boodschappen 🍎
Maurice Lede gaat samen met jou de uitdaging aan om verpakkingsvrij boodschappen te doen! Het lijkt misschien ingewikkeld, maar dat valt best mee! Neem je eigen verpakkingen mee en vullen maar! Probeer jij het ook eens?
Plaats een foto, story of reel van jou tijdens de challenge en gebruik #upfest en tag ons (@upfest.alkmaar) en Maurice in het onderschrift. Op 31 januari maakt UPfest de winnaars bekend en delen we prijzen uit zoals gratis je eigen snoeppot vullen, een foodpakket van Buurderij Alkmaar, kaartjes voor een theatervoorstelling in Theater De Vest, een lunch voor twee personen bij SOEPP of een herbruikbare koffiebeker van El Kombi SUP.
#verpakkingsvrijeboodschappen #boodschappen #upfestchallenge #upfest

Challenge #2 voor kids: De snoepwinkel

UPfest KINDERCHALLENGE: Snoepscheppen zonder zak 🍬
Spekjes, dropveters en kauwgomballen… Wie houdt er niet van snoepscheppen? Zo’n puntzak vullen met allerlei verschillende snoepjes is super leuk, maar zonde van het plastic! Maurice Lede daagt je uit om plasticvrij te snoepen door je eigen snoeppot te vullen in plaats van een puntzak. Doe jij mee met de challenge?
Plaats een foto, story of reel van jou tijdens de challenge en gebruik #upfest en tag ons (@upfest.alkmaar) in het onderschrift. Op 31 januari maakt UPfest de winnaars bekend en delen we prijzen uit zoals gratis je eigen snoeppot vullen, een foodpakket van Buurderij Alkmaar, kaartjes voor een theatervoorstelling in Theater De Vest, een lunch voor twee personen bij SOEPP of een herbruikbare koffiebeker van El Kombi SUP.
#snoepscheppen #snoep #upfestchallenge #upfest

Upschool

PERCUSSIE OP AFVAL IN DE KLAS

Kinderen zijn de burgers van de toekomst. Daarom bieden wij – in samenwerking met Hart op Groen – kosteloos toffe duurzaamheidsworkshops aan bij jou op school! Tijdens deze muzikale, groene workshops gaan de ervaren workshopdocenten en muzikanten Michiel Hoogendijk en Alan Dos Santos met je klas aan de slag. Zingend, spelend en dansend leren de kinderen over afval: we oefenen met scheiden, we bekijken het plastic recycleproces en we gaan in op hoe je afval kunt minderen.

NIEUWS

Duurzaam shoppen in Grote Kerk Alkmaar

Festival UPfest presenteert op zondag 26 mei het gratis toegankelijke pop-up evenement ‘Aan het lijntje’. In de Grote Kerk Alkmaar kunnen bezoekers deze zondagochtend…

Festival UPfest was een groot groen feest

Op zondag 21 april vond de tweede editie van het festival UPfest plaats in de Grote Kerk Alkmaar. Het festival in het thema ‘green…

Red de biologische knolselderij van boer Ted

Help UPfest in de strijd tegen voedselverspilling De knolselderijkoning en -koningin, Ted en Nicoline Vaalburg uit Zuidschermer, doen er alles aan om hun oogst…